Algemene informatie





Mijn appelslakken tijdens voedertijd.




LEEFTIJD:
De leeftijd van de appelslak hangt heel erg af aan hoe je voor je appelslak zorgt, en wat de temperatuur is. Heb jij een appelslak in een aquarium met 28 graden, dan is je appelslak volgroeid binnen +/- 1 jaar, omdat de slak zo snel groeit zal deze dan ook eerder bejaard raken en te komen overlijden. De slak zou dan 1-2 jaar leven in een aquarium van 28 graden. Heb jij een appelslak in 20 graden dan zou deze zomaar eens 3+ jaar kunnen leven. Ik zelf heb mijn appelslakken altijd rond de 22/24graden. Eigenlijk hoger als 24 graden zet ik mijn aquarium niet, omdat ik dat gewoon zonde vind dat ik dan bijna wel elke maand een dode appelslak uit me aquarium kan gaan vissen. De enige keer dat ik mijn temperatuur hoger zou zetten is als mijn appelslakken niet willen gaan kweken en erg veel in de huisjes zitten, maar hierbij geef ik ze altijd extra eten. Het extra eten geven vindt ik wel belangrijk aangezien met een hogere temperatuur hun lichamen sneller werken, en dus ook sneller honger zullen hebben. Ik zelf heb een appelslak gehad op wisselende temperaturen, van 22 graden tot 25/26 graden. Mijn oudste slak is 4 jaar geworden. Deze slak heb ik op meerdere temperaturen gehad, waarop op het laatste ik hem hield op 25 graden. Maar hiermee bedoel ik te zeggen dat een hogere temperatuur niet altijd hoeft te betekenen dat je slak sneller dood gaat, maar het wel meer aandacht vereist (voeren etc). Maar naar mijn ervaring leeft de gemiddelde appelslak op gemiddelde temperatuur wat langer dan 2 jaar. Lees meer over de waterwaardes HIER.

Ook heb ik het idee dat vrouwtjes sneller overlijden, dit komt omdat zij naar mijn ervaring sneller groter groeien, en omdat zij eitjes leggen. Eitjes leggen put de appelslak wel uit, ik voer dan ook altijd mijn vrouwtjes extra goed bij zodra ik doorhebben dat ze eitjes leggen. Echter is dat wel een kunst, je moet namelijk weten welke het precies is. Maar ze mogen allemaal wel genieten van een extra hapje.







GROOTTE:
Als we het hebben over de meest gangbare appelslak dan worden ze in mijn beleving z'n 3 รก 4 cm. Er zijn ook nog bijzondere XL appelslakken verkrijgbaar, deze worden geloof ik wel z'n 15 cm. De vrouwtjes worden over het algemeen groter dan de mannetjes, en de vrouwtjes groeien ook een stukje sneller dan de mannetjes. Stel een vrouwtje en een mannetje zijn beide 6-8 maanden oud van dezelfde ouders, dan zal dit het grootte verschil ongeveer zijn(ongeveer op ware grootte):
  
 
 

KLEUREN:
Er zijn ontzettend veel kleuren verkrijgbaar. In nederland komt de kleur geel het meeste voor, maar in het wild komt de "wildkleur" het meeste voor. Deze kleur is een beetje zwart bruinig. De appelslak komt in de volgende kleuren, geel/goud, oranje, roze, paars, blauw, groen, wit, grijzig, roodachtig, en bruin. De overige kleuren zijn weer andere varianten van die kleuren. Je hebt dus wel zoiets als licht roze met donker roze strepen, of een egale roze.


Dit zijn mijn gekweekte appelslakken in de kleuren groen, blauw, geel, en wit.


De kleur wordt bepaald door de kleur van het huisje. Maar een echt groene huisjes kleur bestaat er bijvoorbeeld niet, het lijfje van de slak is donker, een beetje donkergrijs zwart. Maar het huisje van de groene kleur is dan weer geel, maar doordat de slak donker is lijkt het huisje groen. Niet met elke kleur is dit het geval. Wit is bijvoorbeeld echt wit, en geel is bijvoorbeeld ook echt geel, maar deze lijkt dus ook geel omdat het lijfje dus ook wit/gelig is. Als je opzoek bent naar een specifieke kleur is dit iets waar je op moet letten. Wil je bijvoorbeeld een slak met een licht roze uitstraling, moet je opzoek naar een slak met een paars huisje en een licht lijfje.































Mijn eigen gekweekte appelslakken in groen en blauw (rechts)
 
 
Heb je een appelslak die eitjes heeft gelegd en hier komen meerdere kleuren uit? Dat kan, dit houd in dat de voorouders van deze appelslak weer andere kleuren zijn geweest. Zo kunnen er wel tot 4 verschillende kleuren per tros uitkomen. Zo heb ik wel is een groene met een witte gekruist, en kwamen er witte, blauwe, groene, en gele uit. Echter was bij mij de kleur groen het meest dominant, en van de kleur wit had ik de minste. Of het nou zo zit dat de kleur groen dan ook echt dominant is of dat er vaker met groene gekruist was, weet ik niet.





Mijn eigen gekweekte appelslakken in wit en geel.

De volgende website bevat meer informatie en duidelijke foto's van de kleuren(LET OP: deze website is engels):
http://www.angelfire.com/va/myevolution/snails/bridgesii.html


KWEKEN:
Appelslakken kweken best makkelijk. Appelslakken leggen eitjes, deze eitjes leggen ze boven het water en mogen absoluut niet in het water komen. Je moet voor een een paar dingen zorgen zoals een aquarium zoeken waar de appelslakken niet kunnen ontsnappen. En je moet ervoor zorgen dat de water waardes goed zijn, ook kun je het water wat warmer zetten, dit vinden ze prettig en dan zullen ze sneller eitjes leggen. Ook moet je ervoor zorgen dat ze een plekje hebben om de eitjes te leggen. Meestal is dit een kap van het aquarium waar dan ook de lamp inzit. Een lamp is geen must maar helpt vaak wel bij het uitkomen van de eitjes, dit zorgt ervoor dat de eitjes warm blijven en de eitjes niet onder een laag water komen te zitten. Ook zorgt het voor een vochtige omgeving wat de eitjes nodig hebben. De eitjes mogen zeker niet uitdrogen, maar ook zeker niet te nat worden! Lichtelijk besproeid is dus het beste. Als de eitjes in het water vallen is het meestal al wel te laat voordat je het ziet en dan zijn de baby slakjes dood. Als je er snel bij bent is het misschien nog te redden, bijvoorbeeld als je het zelf er per ongeluk ingooit en dan gelijk er weer uithaalt. Wel zou ik dan eventjes de eitjes drogen, dit kun je zachtjes doen met eens stukje keukenpapier.




Eigen kweek

Appelslak soortenEr zijn verschillende soorten appelslakken. Niet alle soorten appelslakken zijn verkrijgbaar in Nederland. Om een lang verhaal kort te maken zijn er simpelweg twee soorten; de aquarium variant, en de wilde variant. Maar het ligt nog iets uitgebreider dan dat.

De aquarium variant in Nederland heet Pomacea diffusa. Deze variant eet geen levende planten. Ze houden niet van knapperige blaadjes. Ze zullen alleen de dode slijmerige rottende blaadjes eten, want die zijn lekker zacht. Let er wel op; ze eten dan soms ook wel is hele zachte plantjes. Bij mij hebben ze toen de "Utricularia graminifolia" opgegeten. Voor de rest heb ik ze nooit een andere plant zien eten. De diffusa is beschikbaar in allerlei kleuren. Om het gemakkelijk te houden zijn de kleuren; wit, groen, geel, blauw, roze, paars, bruin. Deze appelslak word het liefst gehouden tussen de 18-28 graden. Ik ken mensen die ze op 30-32 graden hebben gehouden. Maar omdat dat water zo heet is zal de appelslak niet lang leven. De eitjes van deze slak verschillen tot licht roze, tot wit, tot licht geel.

Lanistes Nyassanus: Heet ook wel de Malawi appelslak. Lijkt op de appelslak maar wordt iets groter. Is over het algemeen alleen verkrijgbaar in de kleur bruin(wildkleur). Deze appelslak schijnt iets gevoeliger te zijn voor waterwaardes dan de gewone appelslak. Deze slak is wel tweeslachtig! Wat grappig is omdat de rest van alle appelslakken dit niet zijn. Ookal staan slakken hier bekend om. Deze slak legt eitjes boven het wateroppervlakte.

Pomacea canaliculata: Is een wilde variant. Vooral gevonden in Thailand, China. Deze slak word in die landen op gegeten, als bijvoorbeeld avond eten. Deze slakken eten alles op. Ze eten bijvoorbeeld hele rijstvelden leeg, waardoor de boer geen rijst meer heeft om te verkopen. Je kunt je dan wel voorstellen dat de mensen daar deze slakjes niet waarderen. Door deze slak hebben wij het import verbod te danken. Lees op DEZE website daar meer over. Door dit verbod zijn er veel verwarringen ontstaan, en daarom hebben we de appelslak jaren niet meer gezien in de dierenwinkel. De eitjes van deze slak zijn knal roze.

Pomacea paludosa: Ook wel de Florida applesnail genoemd. Hier zijn veel leuke video's over te vinden op Youtube. Deze slak komt voor in o.a. zuid-oost Florida (Amerika) en Cuba. Deze slakken zijn een van de grootste appelslakken die er zijn. Deze slakken eten ook alles op wat ze kunnen vinden, net zoals de canaliculata. De slak kan wel ter grootte van een tennisbal worden. Deze slak heb ik nog niet gezien in Nederland.

Er zijn nog veel meer soorten zoals de Pomacea haustrum en de Pomacea maculata deze komen uit o.a. de amazone. Ze leggen gif groene eieren. Deze soort zul je hoogstwaarschijnlijk niet aantreffen in Nederland. Wil je meer over deze soorten lezen klik dan HIER.